@article { author = {Asadollahpour, A and Omidi Najafabadi, M and Farajollah Hosseini, S. J}, title = {Transition Barriers to Organic Farming among Paddy Farmers in Mazandaran Province}, journal = {Iranian Agricultural Extension and Education Journal}, volume = {16}, number = {1}, pages = {235-246}, year = {2020}, publisher = {Iranian Agricultural Extension and Education Association}, issn = {2008-1758}, eissn = {2980-8561}, doi = {10.22034/iaeej.2020.205833.1469}, abstract = {The purpose of this research was to analyze the transition barriers to organic farming among paddy farmers in Mazandaran province. This study was a qualitative research and the case study approach was used to fulfill the purpose. Statistical population were the organic paddy farmers that had received certification of healthy product from Standard Organization of Mazandaran province. Based on a purposive sampling approach, 15 samples were interviewed. The main instrument for data collection was an open-ended questionnaire (protocol). The in-depth interviews and field observations were used for data collection. The analysis of data was carried out through surveys, coding, category development processes. The results showed that the transition barriers to organic farming system include challenges and costs. Lack of knowledge, lack of governmental supports, fear of the future, inappropriate production and financing systems, lack of time and energy were respectively mentioned as the most important challenges and costs of the conversion to organic farming by paddy farmers.}, keywords = {Organic Farming,case study,Paddy Farmers,Mazandaran}, title_fa = {موانع گذار به کشاورزی ارگانیک در بین شالی‌کاران استان مازندران}, abstract_fa = {هدف این پژوهش، تحلیل موانع گذار به کشاورزی ارگانیک در بین شالی‌کاران استان مازندران بود. این تحقیق کیفی و از روش مطالعه موردی استفاده‌ شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شالی‌کارانی بودند که گواهی تولید محصول سالم را از مؤسسه استاندارد استان مازندران دریافت نموده بودند. برای نمونه‎گیری از روش هدفمند استفاده‌شده است.بر این اساس، با 15 نفر از شالی‌کاران ارگانیک استان مازندران به‌عنوان نمونه، مصاحبه به عمل آمد. ابزار اصلی مورد استفاده برای جمع­آوری اطلاعات، پرسشنامه باز-پاسخ (پروتکل) بود و از مصاحبه عمیق و مشاهده مستقیم استفاده شد. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با روش شمارش، کدگذاری و توسعه طبقات انجام شد. نتایج مبین آن بود که شالی‌کاران برای گذار به کشاورزی ارگانیک و یا ماندن در آن با دو دسته موانع کلی، شامل چالش‌ها و هزینه‌ها مواجه هستند. پاسخگویان،‌ نداشتن دانش و آگاهی،‌ عدم‌حمایت‌های دولتی،‌ تولیدی و آینده هراسی را به‌عنوان مهم‌ترین چالش‌های گذار به کشاورزی ارگانیک بیان نمودند و در خصوص هزینه‌ها به هزینه‌های مالی و هزینه‌ها از بعد صرف انرژی و زمان، به‌عنوان مهم‌ترین موانع گذار و یا باقی ماندن در کشاورزی ارگانیک اشاره نمودند.}, keywords_fa = {کشاورزی ارگانیک,مطالعه موردی,شالی‌کاران,مازندران}, url = {http://www.iaeej.ir/article_107463.html}, eprint = {http://www.iaeej.ir/article_107463_2f026d396cb70b2c5b79fcda1657defa.pdf} }