@article { author = {Yazdanpanah, Masoud and Forouzani, Masoumeh and Bakhtiyari, Ziba}, title = {Investigating the Tendency of Khuzestan Province Organization of Agriculture Jihad Experts towards Genetically Modified Crops}, journal = {Iranian Agricultural Extension and Education Journal}, volume = {12}, number = {1}, pages = {103-117}, year = {2016}, publisher = {Iranian Agricultural Extension and Education Association}, issn = {2008-1758}, eissn = {2980-8561}, doi = {}, abstract = {Production and consumption of genetically modified plants have been known as one of the new outcomes of biotechnology. These crops through economic benefits for farmers, pest and weed management, and reducing greenhouse gases, supplying enough food for the growing world population, and conserving the environment. It have significantly can lead to sustainable development. Whereas, agricultural experts have key role toward informing farmers as well as spreading and developing such crops, understanding their attitude about genetically modified crops is quite important. Hence, this study aimed to investigate the attitude of Khuzestan Province Organization of Agriculture Jihad experts towards genetically modified crops. A sample of 216 persons was selected through simple random sampling method. The results showed that, the attitude towards genetically modified crops, trust and perception directly affected the intention of agricultural experts to use those crops. Whereas, the perceived benefits, perceived risks and knowledge indirectly had effects on their intention. The variables of attitude towards genetically modified crops, trust, perception, perceived benefits, perceived risks and knowledge could predict 45 percent of variations of experts’ tendency towards those crops. }, keywords = {intention,Attitude,Biotechnology,Genetically Modified Crops,sustainable development,Agricultural Experts}, title_fa = {بررسی تمایل کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی خوزستان نسبت به محصولات کشاورزی تراریخته}, abstract_fa = {تولید و مصرف گیاهان تراریخته یکی از دستاوردهای نوین فناوری زیستی می‌باشد.این دسته از محصولات با ایجاد منفعت اقتصادی و تولید ثروت برای کشاورزان، مدیریت صحیح علف‌های هرز و آفات، کاهش گازهای گلخانه‌ای و تأمین غذای کافی برای جمعیت در حال رشد دنیا، ضمن حفاظت از محیط‌ زیست،سهم بسزایی را در توسعه پایدار به عهده دارند. از آنجا که کارشناسان کشاورزی می ‌توانند با ارائه اطلاعات به مردم به‌خصوص کشاورزان، نقش مهمی در توسعه این محصولات ایفا نمایند، بنابراین، آگاهی از تمایل آنان نسبت به محصولات تراریخته بسیار مهم می باشد. هدف کلی این پژوهش، بررسی تمایل کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان نسبت به محصولات کشاورزی تراریخته می‌باشد. نمونه پژوهش بر اساس نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شد (n=216 ). نتایج نشان داد، نگرش نسبت به محصولات تراریخته، اعتماد و ادراک برابری به طور مستقیم بر تمایل کارشناسان نسبت به محصولات تراریخته تأثیر دارند. در حالی که متغیرهای مزایای درک شده، خطرات درک شده و دانش به‌طور غیر مستقیم بر تمایل کارشناسان تأثیر می‌ گذارند. درنهایت متغیرهای نگرش نسبت به محصولات تراریخته، اعتماد، ادراک برابری، مزایای درک شده، خطرات درک شده و دانش، 45 درصد از تمایل کارشناسان را نسبت به محصولات تراریخته تبیین می‌ کنند.}, keywords_fa = {تمایل,نگرش,فناوری زیستی,محصولات تراریخته,توسعه پایدار,کارشناسان کشاورزی}, url = {http://www.iaeej.ir/article_32138.html}, eprint = {http://www.iaeej.ir/article_32138_57f710c99f1734eb57135d5829e3e3fe.pdf} }